A Jógánk célja és felosztása.

Amivel találkozik a velem Jógázó. Avagy a Hatha – jóga és Nyugati szellemi Jógánk.

Modern szóhasználattal a jóga a testi-lelki harmónia megteremtésére törekszik, a test egészségére is kiváló hatású. Nyugati megjelenése „két-színű”, ugyanis egészségmegőrző és fittnes tevékenységi körben a sporttudományok/rekreáció területén is megjelent, valamint a kiegészítő alternatív terápiák között úgyszintén.

Magyarországon Sz. Jezudián (Bp-en sport-, és orvostudományokat tanult) mutatta be, és 1937-től könyvek sora íródott neves szerzőktől (Dr Vígh Béla a SOTE anatómia professzora, és még sorolhatnám) és jóga klubok nyíltak.

” A jóga Indiának több ezer éves hagyományokon épülő gyakorlatrendszere, amely jellegzetes tornagyakorlatokból, légzésszabályozásból, valamint gondolatot összpontosító , a tudatot és érzelemvilágot befolyásoló szellemi gyakorlatokból áll. „

Különféle rendszereit két nagy csoportba sorolhatjuk.

Az egyik a hatha-jóga. Testgyakorlatokból tevődik össze (ászanák), valamint légzésszabályozásból, amit mi is eredeti megnyilvánulásában használunk, tanulunk az órákon. (Ezen kívül még számos egyéb része is van.) Ez a rendszer a szervezet vegetatív működését tornával, légzésgyakorlatokkal és egészségügyi szabályokkal igyekszik segíteni nekünk javítani, avagy megtartani az egyensúlyát. Az egészség maximális fokának elérését tűzi ki célul.

A másik a szellemi jóga, ez a tudatos és tudatalatti idegműködés szabályozását célzó gyakorlatokat sorakoztatja fel a számunkra. E területnek a célja, hogy meg tudjuk teremteni a legtökéletesebb életmódunkat.

Másként megfogalmazható cél, a Külvilág behatásaira való legmegfelelőbb reakciót tudjuk adni, ennek kialakítására nevel Bennünket.

A keleti szellemi jóga céljait nyugati és a mai világ szellemi igényei, illetve kihívásai tekintetében azt gondolom érdemes átgondolni, hogy a szellemi-lelki területen mivel egészíthetjük ki nyugati módra, az itt és mostban élő jógázó teljesebb körű érdeklődését az egész-ség érdekében.

Nyugati szellemi jóga

A hatha-jóga testgyakorlatait kiegészítvén, a lelki-gondolati (szellemi) szinteken megérintő és segítő kineziológia feltáró, stresszoldó technikái és a life coaching életvezetési rendszere kiválóan alkalmas a fenti cél elérésére.

Az a jógázó csoport, aki ezt szeretné, annak kiegészítjük ezzel a területtel, mint szellemi jóga.

( Forrás : Dr. Vígh Béla feldolgozásában. )

A nemzetközi jógairodalom számos nagyszerű művet tudhat a magáénak. Ha van a Kedves Látogatónak kedve olvasni a magyar jóga-irodalom jelentős múltra visszatekintő alkotásaiból, ami úttörőnek tekinthető az európai vonatkozásban, az alábbi felsorolásból válogathat.

Dr Vígh Béla Jóga és tudomány, A jóga és az idegrendszer ( a SOTE anatómia professzora) tudományos igényű munkái, amiben a jógagyakorlatok hatásait, és terápiás lehetőségeit írja le.

Dr Völgyesi Ferenc Üzenet az ideges embernek. hazánkban Ő ismertette először a jóga-tant.

Dr Weninger Antal Keleti Jóga. A szellemi és a Hatha jógát ismertette meg a közönséggel a 40-es évek elején.

Selvara Yesudian Sport és jóga, Jóga-sport dióhéjban. A Jóga meghonosítója hazánkban.

Dely Károly Jóga. A hatha jóga rendszerét úgymond modern felfogásban ismertette a könyvében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük